wtorek, 18 czerwca 2013

Aspartan w produktach spożywczych i farmaceutycznych



Słodzik, który od lat zdobywa coraz więcej zwolenników i znajduje zastosowanie w ogromnej ilości produktów, nie tylko spożywczych, czyli aspartam lub aspartan. Obecnie jest dodatkiem do ok. 6000 różnego rodzaju artykułów. Aspartan znajdziemy w produktach spożywczych, począwszy od listka gumy do żucia bez cukru, przez nabiał, słodycze, po wyroby wędliniarskie, przetwory rybne i napoje, również te alkoholowe. Aspartan jest stosowany w przemyśle farmaceutycznym, na przykład jako dodatek do syropów, tabletek na gardło, musujących itp.


Coraz bardziej powszechne zastosowanie aspartanu wynika przede wszystkim z jego właściwości. Jest bowiem ok. 200 razy słodszy od białego cukru, można więc dodawać go dużo mniej, zarówno w produkcji, jak i w zastosowaniu domowym. Jednocześnie jest to słodycz bezpieczna dla osób z cukrzycą, nie rujnuje szkliwa zębów, a wartość kaloryczna aspartanu jest minimalna. Właśnie tym czynnikom zawdzięczamy szeroki wybór artykułów dietetycznych o dużo niższej kaloryczności, gumy, które zaleca się żuć po posiłkach czy słodycze bezpieczne dla osób zmagających się z cukrzycą. Aspartan jest dodatkiem do żywności oficjalnie dopuszczonym i uznanym za bezpieczny. Jedynym przeciwwskazaniem jest dziedziczna choroba  - fenyloketonuria, dlatego stosowna informacja znajduje się na opakowaniach produktów z aspartanem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.