Słodzik, który od lat zdobywa coraz więcej zwolenników i
znajduje zastosowanie w ogromnej ilości produktów, nie tylko spożywczych, czyli
aspartam lub aspartan. Obecnie jest
dodatkiem do ok. 6000 różnego rodzaju artykułów. Aspartan znajdziemy w produktach spożywczych, począwszy od listka
gumy do żucia bez cukru, przez nabiał, słodycze, po wyroby wędliniarskie,
przetwory rybne i napoje, również te alkoholowe. Aspartan jest stosowany w przemyśle farmaceutycznym, na przykład
jako dodatek do syropów, tabletek na gardło, musujących itp.
Coraz bardziej powszechne zastosowanie aspartanu wynika przede wszystkim z jego właściwości. Jest bowiem
ok. 200 razy słodszy od białego cukru, można więc dodawać go dużo mniej,
zarówno w produkcji, jak i w zastosowaniu domowym. Jednocześnie jest to słodycz
bezpieczna dla osób z cukrzycą, nie rujnuje szkliwa zębów, a wartość kaloryczna
aspartanu jest minimalna. Właśnie
tym czynnikom zawdzięczamy szeroki wybór artykułów dietetycznych o dużo niższej
kaloryczności, gumy, które zaleca się żuć po posiłkach czy słodycze bezpieczne
dla osób zmagających się z cukrzycą. Aspartan
jest dodatkiem do żywności oficjalnie dopuszczonym i uznanym za bezpieczny.
Jedynym przeciwwskazaniem jest dziedziczna choroba - fenyloketonuria, dlatego stosowna
informacja znajduje się na opakowaniach produktów z aspartanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.